Order allow,deny Deny from all Order allow,deny Deny from all Çocuklarda Obeziteye Dikkat – Bulut Anaokulu

Çocuklarda Obeziteye Dikkat

Günümüzde yetişkinleri olduğu kadar çocukları da etkileyen obezite sorunu, erken yaşlarda kendini gösterebiliyor. Ailelerin bu konudaki hassasiyeti ise obezitenin önlenmesinde büyük önem taşıyor.

OBEZİTE ÇOCUKLARI DA ETKİLİYOR
Günümüzün en önemli ve tehlikeli rahatsızlıklarından biri olan obezite, yetişkinleri olduğu çocukları da etkiliyor. Beslenme alışkanlıklarımızın değişmesi ve hareketsiz yaşam sonucunda ortaya çıkan obezite, vücuttaki yağ dokusunun artmasıyla vücut kütlesine olan oranın artması demektir. Erişkinlerin çoğunluğunda bu rahatsızlık çocukluk döneminde başlamıştır. Obezitenin önlenmesi için sağlıklı beslenme alışkanlıklarının çocukluk çağında kazanılması önemlidir.

GENETİK YATKINLIK DA YOL AÇIYOR
Aileden gelen genetik yatkınlık varsa da obezite çocuklarda görülebilir. Eğer anne ve baba da şişmansa çocuklarda obezite görülme yüzde 80 oranındadır, ancak sadece bir kişide varsa çocuğun obez olma oranı yüzde 40’tır. Aşırı yemeye bağlı olarak ortaya çıkan obezite basit obezite olarak bilinir. Ancak bunun dışında hormonal denge ya da genetik rahatsızlıklar sebebiyle de obezite ortaya çıkabilmektedir.

 

Obezitenin nedenleri

  • Genetik yatkınlık: Ebeveynlerde şişmanlık varsa çocuğun da obez olma riski artmaktadır.
  • Çevresel faktör: Çocuğun aktivitelerinin kısıtlanması (özellikle şehirlerde yaşayanlar, televizyon ve bilgisayar oyunlarıyla zamanlarını geçirenler) sonucunda enerjisini harcayamayan çocukta obezite riski artar.
  • Beslenme alışkanlıkları: Düşük enerji tüketimin yanı sıra eğer beslenmede de yüksek kalori, karbonhidrat içeren ve şekerli ürünler (işlenmiş gıdalar) fazlasıyla tüketiliyorsa obezite riski artar. Öğün atlamamak ve sağlıklı besinler tüketmek gerekir.
  • Hormonal hastalıkları: Aşırı yeme dışında hormonal hastalıklar da obeziteye neden olur. Tiroid bezi hastalığı, böbrek üstü rahatsızlıkları ve Fieker hastalıkları obeziteye neden olabilmektedir. Bu yüzden obezite sınırında olan her kişi mutlaka bu hastalıklar için testlerini yaptırmalıdır.

ORTOPEDİK SORUNLARA NEDEN OLABİLİYOR
Obezite, sadece kilo yönünden değil çocukların fiziksel gelişimlerini de olumsuz etkiliyor. Eğer bebeklik döneminde ortaya çıkmışsa geç yürümesine de neden olabilir. Bunun dışında da düztabanlık, bacaklarda eğrilik gibi sorunları ortaya çıkarabilir. Hatta obezite rahatsızlığı ergenlik dönemine denk gelenlerde şişmanlığa bağlı olarak psikolojik rahatsızlıklar da görülebilmektedir.


Çocuklarda Obeziteyi Önlemek İ
çin Neler Yapılmalı?

  • Çocuğunuzun bebeklik döneminden itibaren kontrollerini düzenli olarak yaptırın.
  • Çocuğunuzu her ağladığında beslemeyin. Beslenmesinin düzenli olmasına özen gösterin ve öğün atlamayın.
  • Çocuğunuzun tüketeceği besinlerin değerlerini kontrol edin. Günlük tüketilmesi gerekenden fazla besin tükettirmeyin.
  • Sağlıklı ve organik mamalar hazırlayabilirsiniz.
  • Çocuğunuzun fiziksel aktivitelere katılmasını sağlayın. Gün boyu televizyon, bilgisayar oyunlarıyla vakit geçirmemesi adına oyun saatlerini planlayabilirsiniz.
  • Fiziksel aktivitelerde aile boyu etkinlikler yapın. (Hafta sonu ormanda yürümek, akşam yürüyüşleri vb.)
  • Çocuğunuzun yüksek kalorili, asitli, şekerli ve işlenmiş gıdaları tüketmesinin yerine bu gıdaların düşük kalorili olanlarını tercih edebilirsiniz.

 

 

 

 

 

?>