Order allow,deny Deny from all Order allow,deny Deny from all ÇOCUKLARDA TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞININ ÖNÜNE GEÇMENİNİN 10 ALTIN KURALI – Bulut Anaokulu

ÇOCUKLARDA TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞININ ÖNÜNE GEÇMENİNİN 10 ALTIN KURALI

İçerisinde bulunduğumuz teknoloji çağı ile birlikte hayatımızın her alanında bizimle birlikte olan teknolojik araçlar çocuklarımızın gelişimi sırasında oldukça kritik bir öneme sahip. Şüphesiz 1990 ve öncesinde doğan kişiler için çocukluk çağında ki teknoloji gereçleri daha çok televizyon ve atari idi. 2000’li yıllar ile birlikte tabiri caizse hayatımızın ortasında düşen bilgisayarlar işten eve, okuldan sosyal hayata gündelik yaşamımızın her parçasına dokunmaya başladı.

TELEFONSUZ BİR DÜNYA HAYALİ

Bilgisayara kıyasla gündelik yaşantımıza çok daha hızlı entegre olan bir diğer teknolojik araç ise akıllı telefonlar oldu. 2000 ve sonrası doğumlu çocuklarımız cep telefonlarının olmadığı bir dünyayı hayal etmekte zorlanırken 2010 ve sonrası doğumlu çocuklarımız akıllı telefonların olmadığı bir dünyayı hayal ederken çok daha fazla zorlanacak.

AGRESİF KİŞİLİK YAPISI

Teknolojinin bu denli hayatımızda olması başta bizi çocuklarımızı son derece etkilemekte. Yüksek teknolojik hız ile gerçek hayat arasındaki farklılık çocukların davranışlarına hoşgörüsüzlük, empati yapamama, olaylar karşısında çözüm üretememe olarak yansıyor. Çocuklar zamanla agresif kişilik yapısına sahip olabiliyor. Toplumda iletişim kurmakta güçlük çeken çocuklar hayal ile gerçeği ayırt edemeyecek kadar teknolojik aletlerden etkileniyor.

 

Peki, anne ve babalar çocuklarında olabilecek teknoloji bağımlılığının önüne nasıl geçmeli?

  1. Çocuğunuzu 2 hatta mümkünse 3 yaşına kadar televizyondan, bilgisayardan ve tablet telefonlardan uzak tutun.
  2. Her akşam televizyon karşısına geçme alışkanlığınızdan vazgeçin.
  3. Çocuğunuzla kaliteli zaman geçirin, onunla oyun oynayın, şarkılar söyleyin, birlikte bir şeyler üretin.
  4. Çocuğunuz size soru sorduğunda sürekli bilmiyorum cevabı vermek ya da soruların tahammül edememek yerine birlikte araştırmayı deneyin.
  5. 3-6 yaş arası günde 1 saatten fazla kesinlikle oynamasına izin vermeyin. 6 yaşından sonra sabah 1, akşam 1 saatten fazla oynamasına izin vermeyin.
  6. Çocuğunuzun resim, müzik, dans, spor gibi faaliyetlerle uğraşması için çaba sarfedin. Sosyal hayatında mutlu ve tatmin olan bir çocuk sanal ortama eskisi gibi ilgi göstermeyecektir.
  7. Verdiğiniz sözleri tutun ve aldığınız kararları kesinlikle aksatmayın, uygulayın.
  8. “yeter ki ağlamasın, aman sussun da…” düşüncelerini hemen zihninizden uzaklaştırın.
  9. Çocuklarınızı kitapların sihirli dünyası ile tanıştırın. Onların zihnine hazır görüntülerin, seslerin girmesine izin vermeyin. Bırakın siz okuduğunuzda hayal gücünü çalıştırsın, düşünsün, hayal etsin, zihni tıkır tıkır çalışsın.
  10. Çocuğu bilgisayar başından kaldırıp, oyuncakların içine atmayın. Oyun oynayın, birlikte zaman geçirin.
  11. Sürekli bilgisayarı açmamakla, telefonu vermemekle, televizyonu yasaklamakla tehdit etmeyin.

 

 

?>