Order allow,deny Deny from all Order allow,deny Deny from all Yaratıcı Drama Çocuğun Gelişimini Olumlu Etkiliyor – Bulut Anaokulu

Yaratıcı Drama Çocuğun Gelişimini Olumlu Etkiliyor

Yaratıcı Drama özellikle okul öncesinde verilen eğitimlerle çocukların iletişim becerisine, özgüven ve karar verme yönlerine katkı sağlıyor.

19. YÜZYILDA ORTAYA ÇIKTI
Eski Yunanca’da ‘yaşamak’ anlamında kullanılan ‘drama’, tiyatrodaki tarihsel gelişimi içerisinde eğitim sistemi içerisinde de yer almaya başladı. Eğitimde drama ilk kez 19. yüzyılda kullanılmaya başlandı. Çocuğun kişilik, beden ve zeka gelişimine olumlu etki sağlayan yaratıcı drama, eğitimde ‘yaparak/yaşayarak öğrenme’ anlamında yapılan etkinliklerle çocuklar tarafından kısa sürede oldukça sevilen bir ders oldu.

OYUN VE TİYATRO İÇ İÇE
Oyun ve tiyatronun iç içe olduğu bir eğitim modeli olan yaratıcı dramanın ülkemizdeki eğitim sisteminde yer alması ise 1980’lere dayanıyor. Prof. Dr. İnci San ile tiyatrocu Tamer Levent’in katkılarıyla yaratıcı drama ülkemizde oldukça önemli bir noktaya geldi. Kurdukları Çağdaş Drama Derneği’yle de bu alanda oldukça önemli işlere imza atan ikili sayesinde günümüzde yaratıcı drama dersleri eğitimde önemli bir rol oynuyor.


KENDİLERİNİ KEŞFEDİYORLAR

Günümüzde gelişen teknolojiyle çocukların sosyal hayattan uzaklaşması fazlasıyla rastlanan bir durum oldu. Bu anlamda da uzmanlar çocuğun eğitimde sosyalleşmesini vurgulamak için yaratıcı drama derslerine önem verilmesi gerektiğini belirtiyor. Her yaş grubuna uygun etkinlikleri olan yaratıcı drama; konsantrasyon, sosyalleşme, hafıza, karar verme ve özgüven sağlıyor. Çocuklar yaratıcı drama derslerindeki etkinliklerle kendilerini daha iyi keşfetmekte imkanı buluyor.

 

Yaratıcı Dramanın çocuğun gelişimine yararları;

  • Hayal gücünü geliştirir.
  • Karar verme becerisini geliştirir.
  • Özgüveni geliştirir, kendisini ve duygularını ifade etmesine katkı sağlar.
  • İletişim becerisini geliştirir.
  • Sosyal farkındalık kazandırır.
  • Empati becerisi oluşturur.
  • Topluluk içerisindeki iletişim becerisini geliştirir.
  • Karşılaştığı problemleri çözme yeteneğine katkı sunar.
  • Bağımsız düşünmesini geliştirir.
  • Farklılıklara, farklı kişilik ve kültürlere saygı duymayı öğretir.
  • Estetik yaşam biçimi kazandırır.

 

AİLEYLE İLETİŞİMİ GÜÇLENDİRİYOR
Yaratıcı dramanın özellikle okul öncesinde etkinliklerde olması çocuğun eğitimdeki başarısını olumlu etkiler. Bu sayede iletişim, özgüven ve konsantrasyon konusunda sorunu yaşamayan çocuklar, kendini daha iyi ifade ederek derslere adapte olabiliyor. 4 ya da 5’erli gruplar oluşturarak da yapılan oyunlarla grup içi iletişime katkı saplanıyor. Üstelik bu eğitimle birlikte çocuğun ailesiyle olan iletişimi de olumlu olarak gelişiyor.

 

 

?>