Order allow,deny Deny from all Order allow,deny Deny from all Okul Öncesi Eğitim Kurumlarında Çocuklar İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler – Bulut Anaokulu

Okul Öncesi Eğitim Kurumlarında Çocuklar İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Okul öncesi eğitim kurumları çocukların hem sosyalleştikleri hem keyifli vakit geçirdikleri güvenlikli ortamlardır. Anne–babası ve yakın çevresi dışında insanlarla, akranlarıyla iletişim halinde oldukları eğitici kurumlardır ve günümüzde yaşamın vazgeçilmez parçalarından biridir.

Ancak okul öncesi eğitime başlayan çocuklarda enfeksiyon sıklığında artış olduğu da bir gerçektir. Kalabalık bir ortama girmelerinden dolayı daha önce karşılaşmadıkları enfeksiyon ajanları ile karşılaşırlar ve hastalanmaya başlarlar. Aslında beklenmedik bir durum değildir. Özellikle virüslere bağlı enfeksiyonlar çok görülür. Ateş, kusma, öksürük, ishal, karın ağrısı, idrar yaparken ağrı gibi yakınmalarla karşılaşırsınız. Ancak gelişen enfeksiyonlar genelde basit virüs hastalıklarıdır ve herhangi bir tedavi gerekmeden düzelirler.

 

Hastalık sıklığını azaltmak için, aileler çocuklarına aşıları tam olarak yaptırmalıdır. Hijyen kuralları çocuklara çok iyi anlatılmalı ve uygulamalı olarak gösterilmelidir. El yıkama, diş fırçalama, tuvalet sonrası temizlik üzerinde önemle durulması gereken unsurlardır. Hastalık halinde mümkünse hasta çocuklar yuvaya gönderilmemeli ve evde tedavi edilmelidirler.

Anaokulundaki çocukların giyiminde mevsim ve çocukların eğitim ortamlarının koşullarını göz önünde bulundurmalısınız. Bulundukları ortam 22 °C – 23 °C değerlerinde olmalıdır. Çocuklar asla kalın giydirilmemelidir. Eşofman gibi rahat kıyafetler yeterli olacaktır. Uyku saatleri olmalıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için ilaç kullanmak yerine; yoğurt, kefir, taze sebze ve meyveler gibi doğal bağışıklık ürünleri tüketilmelidir.

 

Okul öncesi eğitime devam eden çocuklarda alerjik hastalıklarda da artış görülebilmektedir. Özellikle 2 haftayı geçen öksürüklerde şiddetli burun tıkanıklığı olduğunda akla alerji gelmelidir. Kimi çocuklarda artan enfeksiyon sıklığına bağlı halk arasında geniz eti olarak bilenen adenoid vejatasyon gelişebilmekte, çocuklar horlama, gece terlemesi, uykudayken huzursuz olma durumu, burun tıkanıklığı yakınmaları yaşamaktadır. Bu durum tedavi edilmelidir. Alerjik hastalığı olan çocuklar grip aşılarını yaptırmayı ihmal etmemeli ve sürekli kullandıkları alerji ilaçları varsa doktorları kontrolünde devam etmelidirler.

 

                                                                                     Sağlıkla Kalın…

            Uzm. Dr. Gülten YAYLACI

 

?>